„Krimolovci“ u aprilu:

Zaprimljena 442 pozivа i 25 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu 2016. godine registrirali su 442 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 25 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je 41 prijava, od čega 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama, privredni kriminal i ostala krivična djela. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 46 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 13 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 28 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu tri izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 127 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.