Vlada SAD SIPA-i donirala vrijednu informatičku opremu

20.09.2019.

U okviru Programa pomoći Ministarstva vanjskih poslova SAD u oblasti borbe protiv terorizma (ATA), Ambasada SAD u BiH donirala je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) specijalnu informatičku opremu koja će se koristiti prilikom istraga i prikupljanja i evidentiranja dokaza u borbi protiv terorizma. Opremu je uručio ataše za sigurnost u Ambasadi SAD u BiH Filip Nazelrod sa saradnicima, koji su danas posjetili SIPA-u.

U periodu od 18.2.2019 do 20.9.2019. godine, u okviru navedenog programa održano je više obuka iz oblasti borbe protiv terorizma, kojima su, pored pripadnika SIPA-e, prisustvovali i pripadnici FMUP-a, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH. Polaznicima današnje završne obuke certifikate su uručili direktor SIPA-e Perica Stanić i ataše za sigurnost u Ambasadi SAD u BiH Filip Nazelrod.

Direktor Stanić zahvalio se na doniranoj opremi, naglasivši da će donirana oprema i obukama osposobljeni kadrovi u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnijoj borbi protiv terorizma, a time i povećati efikasnost rada SIPA-e.