Vježba specijalaca: Za 15 sekundi osumnjičeni pod kontrolom

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 25.03.2011. godine, na širem lokalitetu Nišića izveli taktičko pokaznu vježbu „Lišenje slobode naoružane osobe“.

Nakon što su dobili dojavu da se u jednom objektu nalazi naoružana osoba koja nasumice puca iz vatrenog oružja i prijeti da će se ubiti, specijalci SIPA-e su demonstrirali kako brzo mogu locirati osumnjičenu osobu, zauzeti taktičke pozicije i reagirati na potencijalni teroristički čin.

Pripadnici pregovaračkog tima Jedinice za specijalnu podršku su prvo pristupili pregovorima. Nakon što ih je osumnjičena osoba odbila, uslijedio je koordinirani upad snajperskih i upadnih timova u zabarikadirani objekat u kojem je boravila naoružana osoba koja je u roku od 15 sekundi stavljena pod kontrolu.

Po završetku vježbe svi prisutni su imali priliku da zajedno sa komandom Jedinice analiziraju izvedenu vježbu.

Vježbi su, između ostalih, prisustvovali direktor Agencije Mirko Lujić, predstavnici Tužilaštva BiH, glavni savjetnik ispred ICITAP-a za Jedinicu Robert Majers, te predstavnici EUPM-a David Smith i John Ehret.