Uviđaj nakon eksplozije u BiH po evropskim standardima

Nakon što su uspješno prošli obuku „Vršenje uviđaja na mjestu eksplozije“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo su obučeni da istrage nakon eksplozije vrše po evropskim standardima.

Četrnaest policijskih službenika je, zahvaljujući Ambasadi Republike Francuske u BiH, od 04.05. do 07.05.2010. godine, u prostorijama Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, prošlo kurs na kojem je predavač bila francuska ekspertkinja Fabienne Martinez. Nakon završenog kursa uručene su im diplome.                                        

Zamjenik direktora SIPA-e Marko Dominković uručuje diplome
Ambasadorka Republike Francuske u BiH Maryse Berniau uručuje diplome

„Policijske operacije su sve uspješnije i građani BiH to prepoznaju i poštuju. Čineći ovu zemlju sigurnijom, dajete svoj doprinos integraciji BiH na putu u Evropsku uniju“, poručila je policajcima ambasadorka Republike Francuske u BiH Maryse Berniau prilikom dodjele diploma, obećavši pomoć Francuske i ubuduće.

Policijski službenici SIPA-e su do sada uz pomoć Francuske prošli obuku iz snajperskog djelovanja, taktike specijalnih dejstava i rješavanja talačkih situacija putem pregovora. Na poziv Vlade Republike Francuske nekoliko policajaca SIPA-e je i boravilo u Francuskoj gdje su stekli zvanje monitor profesionalne intervencije, instruktor profesionalne intervencije i komandir mobilnog eskadrona žandarmerije.

„Provedeni tečajevi su imali veliki značaj za policijske službenike kod izvođenja konkretnih operativnih aktivnosti i složenih policijskih zadaća u dosadašnjem periodu, ali i za sigurnost građana u našoj zemlji“, rekao je Marko Dominković, zamjenik direktora SIPA-e.