U toku operativna akcija SIPA-e kodnog naziva „Zadruga“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA), provode danas, 14.2.2018. godine, opsežnu operativnu akciju kodnog naziva “Zadruga”, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i zloupotreba službenog položaja, propisanih KZ FBiH.

Aktivnosti se provede po naredbama Kantonalnog suda Sarajevo u saradnji sa službenicima Poreske uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz pružanje pomoći policijskih službenika MUP-a ZDK, MUP-a KS, MUP-a SBK i MUP-a BPK.  Trenutno se pretresaju tri pravne osobe na četiri lokacije na području Viteza, Visokog, Goražda i Sarajeva, s ciljem pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku. Nakon što budu okončane operativne mjere i radnje na pomenutim lokacijama, predviđeno je da se u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenih izvrši kriminalistička obrada odgovornih osoba.

SIPA je 12.2.2018. godine podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo  iz člana 272. KZ FBiH „Pranje novca“. Odgovorne osobe sumnjiče se da su u  periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovale dvije pravne osobe kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućile prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM stečenih krivičnim djelima.

Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u toku, o detaljima akcije javnost će biti naknadno informirana.