U toku operativna akcija kodnog naziva „Madagaskar“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, jutros su (9.12.2019. godine) započeli operativnu akciju kodnog naziva „Madagaskar“, koja je usmjerena na razbijanje organizirane kriminalne grupe koja se bavi neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga.

U akciji je jedna osoba lišena slobode, a u toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na ukupno pet lokacija na području Brčkog i Odžaka zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Neovlašteni promet opojnim drogama“. Uporedo sa navedenim aktivnostima, nadležni organi na području Holandije vrše pretrese na 15 lokacija.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela, jedan mobilni telefon, te poslovna dokumentacija firmi koje je osumnjičeni registrirao kako bi mogao uvoziti supstance koje se koriste za proizvodnju opojnih droga.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.