U toku akcija „List 1“ – SIPA i UIO pretresaju objekte na deset lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH započeli su rano jutros (14.10.2015. godine) akciju kodnog naziva „List 1“, koja se izvodi u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta. Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nastavak su akcije „List“ koja je realizirana u julu ove godine.

U toku su pretresi objekata na deset lokacija na području općina Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. KZ BiH „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH (Saučesništvo).

Pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su u periodu od marta do oktobra 2015. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize. Glavni osumnjičeni se sumnjiči da je kupovao duhan u listu, organizirao rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duhan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15 hiljada kilograma rezanog duhana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 1.200.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 80 hiljada KM.

Više informacija bit će saopćeno tokom dana.