U septembru „Krimolovci“ pozvani 404 puta

Tokom septembra 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 404 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih su 133 ocijenjena neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljena 61 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela neovlaštene trgovine opojnim drogama (11), neovlaštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija (10), te krivična djela iz nadležnosti unutrašnje kontrole (8).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 56 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 5 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristiglo je 48 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su četiri izvještaja dostavljena na ocjenu, a podnesene su i tri prekršajne prijave.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „Krimolovci“ – 080 020 505 dali 210 savjeta.