U Sarajevu otkrivena tvornica piratskog materijala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 25.03.2011. godine, pretresom privatnog objekta u sarajevskom naselju Stup pronašli i privremeno oduzeli oko 20.000 ilegalnih nosača slike i zvuka, oko 3.000 praznih CD-ova i DVD-ova, te 52 pržilice i 4 računarske jedinice za umnožavanje istih.

Otkrivena "tvornica" piratskog materijala Oduzeto oko 20.000 "pirata"

Protiv vlasnika otkrivene „tvornice“ piratskog materijala policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu će podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 243. KZ BiH (Nedozvoljeno korištenje autorskih prava).

Аkcija je izvedena po naredbi Tužilaštva BiH i predstavlja nastavak aktivnosti koje se odnose na zaštitu autorskih prava. Podsjećamo da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u 2010. godini pronašli i privremeno oduzeli oko 112.000 piratskih CD-ova i DVD-ova čija je tržišna vrijednost procijenjena na blizu milion KM, dok je u 2011. godini oduzeto oko 50.000 pirata.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu će nastaviti aktivnosti čiji je cilj sprečavanje i otkrivanje krivičnih nedozvoljenog korištenja autorskih prava.