U Sarajevu oduzeto 18.418 piratskih nosača slike i zvuka

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u srijedu, 30.03.2011. godine, izvršili pretres četiri poslovna prostora u Sarajevu u kojima je pronađeno i privremeno oduzeto 18.418 nosača slike i zvuka različitog sadržaja za koje postoji sumnja da su ilegalni, te jedan tvrdi disk na kojem se nalaze memorirana razna autorska djela u elektronskoj formi.

Jedan od poslovnih prostora u kojima su pronađeni "pirati" Protiv vlasnika prodavnica biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu

Protiv vlasnika pretresenih poslovnih objekаta će Tužilaštvu BiH u narednom periodu biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 243. stav (1) KZ BiH (Nedozvoljeno korištenje autorskih prava).

Navedena akcija predstavlja nastavak redovnih aktivnosti čiji je cilj suzbijanje nedozvoljenog korištenja autorskih prava. Izvedena je po naredbi Suda BiH, a uz podršku pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu će nastaviti sa preduzimanjem aktivnosti na zaštiti autorskih prava.