U Sarajevu i Zenici oduzeti droga i oružje

Nastavljajući aktivnosti čiji je cilj sprečavanje međunarodnog prometa opojnim drogama, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas, 27.2., i u petak, 24.2.2012. godine, na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona „razbili“ su dvije organizirane kriminalne skupine, te oduzeli šest automatskih pušaka, jedan pištolj, 7,5 kg opojne droge „skank, 5 kg opojne droge „speed“.

Nakon višemjesečnih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e su danas, 27.2.2012. godine, na području Sarajevskog kantona lišili slobode tročlanu kriminalnu skupinu, H.M. (1961.), H.K (1976.) i M.K. (1981.), koja je prema operativnim saznanjima duži period na području Sarajeva i šire „rasturala“ opojnu drogu „skank“ koja je u BiH krijumčarena sa područja Kosova i R. Crne Gore.
 

7,5 kg "skanka" oduzeto u Sarajevu 5 kg "speeda" oduzeto u Zenici

Osobe lišene slobode, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 250. KZ BiH (Organizirani kriminal), a u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama), bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Današnja akcija, kao i pretresi lokacija koje su koristile osobe lišene slobode, sprovedni su po naredbi Tužilaštva BiH, a uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i MUP-a Sarajevskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e na području Zeničko-dobojskog kantona, 24.2.2012. godine, lišili su slobode članove organizirane kriminalne skupine, N.H. (1983.), N.H. (1977.) i Z.Š. (1975.), kojа је prema operativnim saznanjima duži vremenski period na području Zenice „rasturala“ „speed“ krijumčaren iz Holandije u BiH. Uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona istovremeno su izvršeni i pretresi više stambenih objekata koje su koristile osobe lišene slobode.

Navedene osobe su nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predate Tužilaštvu BiH, nakon čega im je Sud BiH odredio pritvor od 30 dana.

Navedene akcije nastavak su uspješnih aktivnosti koje je Državna agencija za istrage i zaštitu sprovodila posljednjih godina, a posebno od početka 2012. godine. Podsjećamo da su u akciji koja je izvedena 2.2.2012. godine na području Sarajeva policijski službenici SIPA-e oduzeli pošiljku od 6,6 kilograma heroina čija je tržišna vrijednost procijenjena na oko milion KM.

Budući da je borba protiv ilegalne trgovine drogom jedan je od prioriteta u radu SIPA-e, intenzivne aktivnosti na istraživanju i sprečavanju krivičnih djela zloupotrebe i ileglane trgovine opojnih droga sprovodit će se i ubuduće.