Akcija „Čarli“

U pretresima na području Velike Kladuše pronađena velika količina krijumčarenih autodijelova

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su jučer (15.6.2016. godine) akciju kodnog naziva „Čarli“. Tokom akcije pretreseni su objekti na 14 lokacija na području Cazina i Velike Kladuše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresi na određenim lokacijama trajali su do kasnih večernjih sati. Na dvije lokacije na području Velike Kladuše, u ilegalnom skladištu, pronađena je velika količina krijumčarenih autodijelova. Prema preliminarnim procjenama, vrijednost pronađene robe iznosi više od 500.000 KM.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta poslovna dokumentacija, jedinstvene carinske isprave, veća količina bjanko falsificiranih faktura, pečati, računarska oprema, telefoni, SIM kartice, USB-ovi, memorijske kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti su provedene po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

Slobode je lišeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, krijumčarenje, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i nedozvoljeno skladištenje robe. Navedene osobe se sumnjiče za nezakonite aktivnosti prilikom uvoza u BiH polovnih automobila, rezervnih dijelova i druge robe.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode, shodno uputama postupajućeg tužioca, su otpuštene, a dalje aktivnosti po ovom predmetu intenzivno se nastavljaju.