U operativnoj akciji „Kamen“ lišene slobode četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (17.5.2023. godine) na području Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i grada Banja Luka realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Kamen“.

Na jedanaest lokacija pretresene su stambene i poslovne prostorije i pokretne stvari koje su u vlasništvu osumnjičenih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, iz člana 193. KZ BiH „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ i iz člana 209. KZ BiH „Pranje novca“. Lišene su slobode četiri osobe te sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkrivena su i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Operativna akcija realizirana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e na ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičene osobe u periodu od 2019. godine do danas izvršile isporuke većih količina opojne droge, i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja te četiri veće kese opojne droge ekstazi (od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra). Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja vršene su kako iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju tako i iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija se vrijednost izražava u višemilionskim iznosima.

U navedenom predmetu ostvarena je međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske.

Takođe, pribavljene su i komunikacije preko skaj aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.