U oktobru „Krimolovci“ pozvani 532 puta

Tokom oktobra 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 532 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 181 ocijenjen neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 68 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (12), neovlaštene trgovine opojnim drogama (11), te autokriminal (7).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 60 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 8 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristigla je 41 povratna informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su dva izvještaja dostavljena na ocjenu, a podnesena je i jedna prekršajna prijava.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „Krimolovci“ – 080 020 505 – dali 283 savjeta.