U Mostaru oduzete krivotvorene novčanice, 3 osobe lišene slobode

Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela u vezi s krivotvorenjem novca i nedozvoljenim prometom opojnim drogama, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 30.11.2010. godine, na lokalitetu Mostara lišili slobode tri osobe inicijala S.H. (1973), B.Š. (1968) i K.B. (1970).

Prilikom lišenja slobode od navedenih osoba su oduzete 153 novčanice u apoenima od 20 KM zbog sumnje da su krivotvorene, oko 2 kg biljne tvari koja po svojim svojstvima asocira na indijsku konoplju (marihuanu), oprema za krivotvorenje novčanica, veća količina mobilnih aparata i sl.

Nakon kompletiranja predmeta, osobe lišene slobode će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 205. KZ BiH (Krivotovorenje novca) i 238. KZ FBiH (Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga) biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Akcija je izvedena po naredbi Suda BiH, a uz asistenciju pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu će i ubuduće preduzimati aktivnosti čiji je cilj otkrivanje navedenih krivičnih djela i njihovih počinilaca.