U martu „krimolovci“ pozvani 685 puta

Tokom marta 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 685 poziva na telefonskoj liniji „krimolovci“, od kojih je 221 ocijenjen neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 64 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na autokriminal (10), te krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (9) i neovlaštenо držanje oružja ili eksplozivnih materija (9).

Od ukupnog broja korisnih informacija 57 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se sedam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristigle su 84 povratne informacijе na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 7 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su 4 izvještaja dostavljena na ocjenu a podnesena je i jedna prekršajna prijava.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „krimolovci“ – 080 020 505 dali 400 savjeta.