U maju „Krimolovci“ pozvani 400 puta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u maju 2011. godine registrirali 400 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 156 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 57 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (10), neovlaštene trgovine opojnim drogama (8), nedozvoljenog držanja i trgovine oružjem (7).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 46 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 11 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu su pristigle 42 povratne informacije na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljen jedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su četiri izvještaja dostavljena tužilaštvima na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „Krimolovci“ – 080 020 505 – dali 187 savjeta.