U Kalinoviku otkrivena jama sa velikom količinom oružja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u petak, 12.11.2010. godine, na području Kalinovika, iznad sela Božanovići, locirali prirodnu jamu u kojoj se na dubini od oko 15 metara nalazi veća količina oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme.

Zbog nepristupačnosti terena angažirani su i pripadnici Alpinističkog tima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e koji su izvršili pregled jame u čijoj je unutrašnjosti duži vremenski period bila sakrivena, između ostalog, veća količina ručnih bacača, vojnih pušaka, ručnih bombi, tromblona.

Na dubini od 15 metara pronađeno oružje Pronađeni ručni bacači, vojne puške, ručne bombe, trombloni

Pronađeno oružje je prema operativnim saznanjima odbacilo lokalno stanovništvo nakon završetka proteklog rata u BiH.

Imajući u vidu opasnost od izvlačenja pronađenog oružja, te činjenicu da je pristup jami gotovo nemoguć bez alpinističke opreme, o svim detaljima je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske koje će uz asistenciju nadležnog tima Civilne zaštite RS preduzeti neophodne mjere kako bi se pronađeno oružje i vojna oprema sigurno uništili.

Lociranje jame s oružjem rezultat je intenzivnog i kontinuiranog operativnog angažiranja policijskih službenika SIPA-e zaduženih za otkrivanje ilegalnih skladišta naoružanja.

Oružje odbacilo lokalno stanovništvo Oružje će biti sigurno uništeno