U julu „Krimolovci“ pozvani 443 puta

Tokom jula 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 443 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 139 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 47 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela neovlaštene trgovine opojnim drogama (13), korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (5) i krivotvorenje (4).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 42 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 5 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristiglo je 56 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena 3 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je 5 izvještaja dostavljeno na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „Krimolovci“ – 080 020 505 dali 257 savjeta.