U Hercegovini slobode lišeno osam osoba, oduzeto 30 kg „skanka“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u noći između 31.05. i 01.06.2010. godine na širem području Hercegovine slobode lišili osam osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH (Organizirani kriminal), a u vezi s članom 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama). Među osobama lišenim slobode su i jedan aktivni policijski službenik, te dva državljanina Crne Gore.

Pretresom putničkog motornog vozila jednog od lišenih slobode pronađeno je i oduzeto 30 kilograma opojne droge „skank“ koja je bila upakovana u prozirnu najlonsku foliju i razdijeljena u 30 paketića od po jedan kilogram, čija je tržišna vrijednost prema procjenama Tužilaštva BiH oko 200.000 eura.

Droga je pronađena u automobilu jednog od lišenih slobode Vrijednost oduzete droge je oko 200.000 eura


U akciji koja je izvedena po naredbi Tužilaštva BiH, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, i MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona izvršena su četiri pretresa u kojima je osim droge oduzeto i deset mobilnih aparata, četiri putnička motorna vozila, te oko 3000 eura.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje.