U Hercegovini oduzeto oko 40.000 piratskih nosača zvuka i slike

Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče, 14.04.2010. godine, na širem području Hercegovine izvršili pretres 14 lokacija na kojima je pronađeno i oduzeto 41.567 nosača zvuka i slike, kao i veća količina opreme za proizvodnju „pirata“ (računari, pržilice, rezači).

U akciji koja je izvedena po naredbi Suda BiH, a u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i CJB Trebinje, pretreseni su poslovni objekti i kuće na širem području Mostara, Trebinja, Posušja, Širokog Brijega i Gruda.

Najviše piratskih nosača zvuka i slike (10.280) pronađeno je pretresom privatne kuće u Mostaru, u kojoj su, između ostalog, pronađeni i računar, četiri pržilice, monitor, skener, štampač, procesor i devet hard diskova.

Policijski službenici SIPA-e će Tužilaštvu BiH podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 243. KZ BiH (Nedozvoljeno korištenje autorskih prava) protiv deset osoba kod kojih su pronađeni piratski nosači zvuka i slike, kao i oprema za njihovu proizvodnju.

Navedene osobe su piratske nosače zvuka i slike prodavali na hercegovačkim pijacama, ulicama, te magistralnom putu M-17.

Policijski službenici SIPA-e će i ubuduće preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti, a koje imaju za cilj zaštitu autorskih prava.