U Hercegovini oduzeto blizu 11.500 piratskih nosača zvuka i slike

Preduzimajući kontinuirane aktivnosti na zaštiti autorskih prava, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 20.10.2010. godine, pretresima na širem lokalitetu Hercegovine pronašli i privremeno oduzeli gotovo 11.500 piratskih nosača slike i zvuka.

Najviše piratskih nosača slike i zvuka pronađeno je u Širokom Brijegu, gdje je pretresom dva poslovna objekta pronađeno i oduzeto 8.779 „pirata“. Pretresom poslovnog objekta u Posušju pronađeno je blizu 1.680 komada CD-ova i DVD-ova, a u Tomislavgradu oko 1.000 komada.

Oduzeti "pirati" Najviše pirata oduzeto u Širokom Brijegu

Akcija je izvedena po naredbama Suda BiH, a uz podršku pripadnika MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Livanjskog kantona.

Privremeno oduzeti predmeti su pohranjeni u depozit Državne agencije za istrage i zaštitu, a po završetku kriminalističke obrade Tužilaštvu BiH će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osoba kod kojih su pronađeni navedeni piratski nosači zvuka i slike, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 243. KZ BiH (Nedozvoljeno korištenje autorskih prava).