U februaru „krimolovci“ pozivani 744 puta

Tokom februara 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 744 poziva na telefonskoj liniji „krimolovci“, od kojih je 150 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 74 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (13), neovlaštenо držanje oružja ili eksplozivnih materija (12), te neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (9).

Od ukupnog broja korisnih informacija 66 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristiglo je 116 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena 3 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su 24 izvještaja dostavljena na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „krimolovci“ – 080 020 505, dali 520 savjeta.