U decembru „Krimolovci“ pozvani 428 puta

Tokom decembra 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 428 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 139 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 82 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (11), krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom (9), te nedozvoljeno držanje i trgovinu oružjem (7).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 65 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 17 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu je pristiglo 48 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, te dvije prekršajne prijave.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „Krimolovci“ – 080 020 505 – dali 207 savjeta.