U avgustu „Krimolovci“ pozvani 438 puta

Tokom avgusta 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 438 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 154 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 78 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela neovlaštene trgovine opojnim drogama (14), korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (11) i autokriminal (6).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 61 je zajedno sa izvještajima proslijeđena na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 17 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristiglo je 30 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljen jedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je jedan izvještaj dostavljen na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „Krimolovci“ – 080 020 505 dali 206 savjeta.