U akciji „Sunce“ SIPA oduzela veću količinu oružja i opojne droge

U okviru borbe protiv organiziranog kriminala, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (14.12.2016. godine) proveli operativnu akciju kodnog naziva „Sunce“.

Slobode su lišene dvije osobe i pretreseni objekti koje koriste osumnjičeni, zbog postojanja osnova sumnje da su navedene osobe počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Aktivnosti su provedene po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

            U okviru ovog predmeta, u prethodnom periodu i u jučerašnjim pretresima pokretne i nepokretne imovine koju koriste osobe lišene slobode, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina eksploziva, oružja, municije i vojne opreme (oko 10 kg eksploziva, četiri automatske puške, četiri pištolja, jedan sporogoreći štapin za eksploziv dužine 10 m, četiri detonatorske kapisle, preko 400 komada municije različitog kalibra, optički nišan, 21 okvir za navedeno oružje), preko 100 kg opasne materije koja asocira na živu, 9,5 kg materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, 3 kg materije koja asocira na opojnu drogu speed, 300 g materije koja asocira na opojnu drogu heroin, četiri mobilna telefona, više SIM kartica, te značka Međunarodne policijske agencije – IPA. Ova akcija predstavlja jednu od akcija u kojoj je privremeno oduzeta najveća količina opojnih droga, eksploziva i opasnih materija u BiH.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode predate su Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.