U akciji „Kliker“ SIPA lišila slobode dvije osobe

U operativnoj akciji kodnog naziva „Kliker“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (10.9.2019. godine) izvršili pretrese na dvije lokacije na području Tuzlanskog kantona, s ciljem pronalaska predmeta i dokaza koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“ propisanog članom 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedena akcija nastavak je aktivnosti u okviru predmeta koji se vodi u saradnji sa policijskim službenicima SR Njemačke, a odnosi se na zapljenu 95 ručnih granata, četiri automatske puške, osam pištolja, više dijelova različitih vrsta oružja, kao i određene količine municije, koje je 18.2.2019. godine na području Drezdena u SR Njemačkoj pronađeno u vozilu kojim su upravljali državljani Bosne i Hercegovine i koje je krijumčareno na relaciji Bosna i Hercegovina – SR Njemačka.

Tokom dosadašnjih aktivnosti slobode su lišene dvije osobe, kojima je Sud Bosne i Hercegovine odredio mjere pritvora, dok su policijski službenici SR Njemačke slobode lišili četiri osobe, državljana Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.