U akciji „Albatros“ SIPA lišila slobode 16 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu proveli su, 6.2.2018. godine, opsežnu operativnu akciju kodnog naziva “Albatros”. Aktivnosti su provedene po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Tokom operativne akcije slobode je lišeno 16 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 189. KZ BiH „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Radi pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku, izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona. Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima izvršili su kontrolu u osam objekata, na osnovu saznanja da su u njima smješteni ilegalni migranti.

 Prilikom rada na predmetu i tokom realizacije akcije ostvarena je operativna saradnja sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Republike Srpske, Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Takođe, pod okriljem Europola, ostvarena je izuzetna međunarodna saradnja.

Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u toku, detaljnije informacije dostavit ćemo u narednom periodu.