U Čapljini lišene slobode dvije osobe, oduzeta veća količina naoružanja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče, 21.10.2009. godine, na području Čapljine lišili slobode I.M. i D.D. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 193. KZ BiH „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom“ i člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

U akciji koja je izvedena po naredbi Suda BiH, a u saradnji sa pripadncima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršen je i pretres porodičnih kuća osoba lišenih slobode kao i putničkog vozila kojim je upravljao D.D., te je tom prilikom pronađena i izuzeta veća količina naoružanja, minsko-eksplozivinih sredstava i narkotika.

U navedenoj akciji izuzete su, između ostalog, dvije poluautomatske i četiri automatske puške, vojnička puška 7,9 mm, puška „kratež“, dva ručna raketna bacača „zolja“, devet tromblonskih mina, 12 ručnih bombi, 12 okvira za pušku, tri kilograma privrednog eksploziva „amonal“, veća količina puščanih metaka, kao i biljna zeljasta materija i sjemenke koje izgledom i svojstvima asociraju na indijsku konoplju.

Tokom višemjesečnih istražnih aktivnosti koje su prethodile jučerašnjoj akciji policijski službenici SIPA-e su došli u posjed i šest ručnih raketnih bacača „zolja“, ručnog raketnog bacača RPG, dvije tromblonske kumulativne mine, dva tromblonska metka, BRK M 79, dva kilograma TNT, te pištolja 7,65.

Osobe lišene slobode su nakon kriminalističko-tehničke obrade u prostorijama SIPA-e predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.