Specijalci SIPA-e ugostili novinare

U sklopu kampanje "Jači, brži, bolji", koja se provodi u saradnji s Policijskom misijom EU (EUPM), danas, 24.03.2011. godine, pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upriličili su druženje s bh. novinarima - predstavnicima medijskih kuća iz BiH.

Učesnike skupa, organiziranog u bazi Jedinice za specijalnu podršku u Lukavici, Istočno Sarajevo, pozdravili su komesar EUPM-a Stefan Feller, direktor SIPA-e Mirko Lujić i komandant Jedinice za specijalnu podršku Mirsad Vilić, istaknuvši opredijeljenost za daljnje jačanje kapaciteta i koordiniranje policijskih agencija u BiH, kao i za saradnju na nivou lokalnih zajednica.

Komesar Feller potcrtao je značaj koji SIPA ima na planu suzbijanja svih oblika kriminala i stvaranja sigurnog okruženja u BiH, te pohvalio dosadašnji angažman pripadnika Jedinice za specijalnu podršku i njenog komandanta lično.

Direktor Lujić je naglasio da je elitna Јedinica koja predstavlja najefektniji dio SIPA-e u fokusu interesovanja, te da se čine napori kako bi se specijalcima osigurali najoptimalniji uslovi za rad.

"Država se opredijelila da kroz budžet institucija BiH podrži u periodu od oko dvije godine izgradnju nove lokacije (baze) za Jedinicu", kazao je direktor Lujić, čestitajući njenim pripadnicima za dosadašnji izuzetno uspješan angažman.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa sigurnosnim prijetnjama u BiH, Lujić i Feller su iskazali odlučnost za efikasan odgovor na sve eventualne izazove na tom planu, bilo da se radi o organiziranom kriminalu, terorizmu, ili borbi protiv korupcije i naglasili da niko ne može biti iznad zakona.

U sklopu druženja novinari su bili u prilici upoznati se sa najsavremenijom opremom koja je u posjedu Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.

Pripadnici Jedinice u protekloj godini uspješno su izvršili 268 operativnih zadataka, te slobode lišili 147 osoba, osumnjičenih za različita krivična djela. Jedinicа je sve naredbe Suda BiH i Tužilaštva BiH izvršila bez ijednog incidenta.

Budući da je u toku provođenje kampanje pod sloganom "Jači, brži, bolji" s intencijom približavanja rada policije građanima BiH, istaknuto je da SIPA-u dnevno prosječno kontaktira oko 15 građana s informacijama koje su veoma značajne za njeno efikasno djelovanje na planu jačanja javnog reda i mira i uopće lične i imovinske sigurnosti, odnosno ukupnog sigurnosnog okruženja.

Kampanja "Jači, brži, bolji" provodi se u saradnji svih policijskih agencija u BiH, s EUPM-om na čelu, a orijentirana je na promoviranje rada policije u zajednici i jačanje povjerenja između građana i pripadnika policijskih snaga.
(FENA)

Fotografije pogledajte ovdje