SIPA zbog otmice lišila slobode četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dana 17. 1. 2024. godine, pretresli su na području Sarajeva jedan stambeni objekat i lišili slobode četiri osobe, državljanina Afganistana, koje se sumnjiče da su od osoba koje ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe, državljanina Irana i Švicarske, u iznosu od 8000,00 eura i 10.000,00 eura. Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine a osobe puštene.

Ova organizirana grupa otmičara mučila je i fizički maltretirala otete osobe, prilikom čega su im nanijeli tjelesne povrede te je jedna osoba završila na bolničkom liječenju.

Takođe, jedna od osoba lišenih slobode dovodi se u vezu sa krivičnim djelom ubistvo koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru „Lipa“ u Bihaću, a koje se desilo 31. 12. 2023. godine. Osoba je lišena života tako što je izbodena nožem.

Navedene aktivnosti provedene su zbog postojanja osnova sumnje da je organizirana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela „Organizirani kriminal“, „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“, propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a u vezi sa krivičnim djelom „Otmica“, propisanim Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinile osobe lišene slobode.

Osobe lišene slobode sprovedene su u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tokom rada ostvarena je saradnja sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske, kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosnom agencijom.