SIPA u Lukavcu i Tuzli pretresla tri objekta

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (10.2.2020. godine) u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije koje koriste dvije osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela iz člana 216. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Carinska prevara“ i člana 209. istog zakona „Pranje novca“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Produženo krivično djelo“, člana 124. „Osnovi odgovornosti pravne osobe” i člana 128. istog zakona „Produženo djelo i krivična odgovornost pravnih osoba“.

Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli računar, pištolj, dva mobilna telefona, određenu količinu novca, te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije pravne osobe iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina, carinskim organima BiH podnosili fakture lažnog sadržaja sa višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dažbine u manjem iznosu. Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486,00 KM te oštećen budžet Bosne i Hercegovine u istom iznosu.

Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona.