DRUGI O NAMA

SIPA u italijanskom magazinu „Soft Air Dynamics“

Italijanski magazin “Soft Air Dynamics” u izdanju za mart 2016. godine, u okviru rubrike koja je posvećena policijskim i vojnim specijalnim snagama, objavio je članak o Jedinici za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu, autora Zorana Miloševića.

Novinar i fotograf Zoran Milošević posjetio je Jedinicu za specijalnu podršku u prethodnom periodu i proveo dan sa policijskim službenicima Jedinice kako bi prikupio materijal za navedeni članak.

U članku objavljenom na osam strana, između ostalog, govori se o uspostavi Jedinice za specijalnu podršku, njenom razvoju, ulozi i brojnim intervencijama. Takođe, u članku je navedeno da su policijski službenici Jedinice u mnogim situacijama demonstrirali svoje vještine, visok nivo profesionalizma i odlučnost u izvođenju najsloženijih visokorizičnih zadataka.

Pored navedenog, u članku se govori i o obukama i treninzima koje su prošli pripadnici Jedinice, opremi i naoružanju, te međunarodnoj saradnji. U tom kontekstu navedeno je da je Jedinica u proteklom periodu ostvarila uspješnu saradnju sa brojnim elitnim specijalnim jedinicama iz regiona i šire, kao što su srbijanski SAJ i PTJ, francuski RAID, italijanski GIS, austrijske KOBRE, turski Ozer Herekat, US Air Marshal, mađarski TEK i mnogim drugim.

Tekst je ilustriran fotografijama pripadnika Jedinice za specijalnu podršku i opreme koju koriste, koje je prilikom posjete Jedinici napravio autor članka.

Cijeli tekst možete pogledati ovdje.