SIPA slobode lišila dvije osobe zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

Dana 11.01.2022. godine na području Zenice, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su realizovali operetivnu akciju “Filter”, kojom prilikom su slobode lišili dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom petresa je otkriveno i privremeno oduzeto pet mašina za proizvodnju cigareta, dva kompresora, dvije vage, jedan ručni rezač duhana, veća količina rezanog duhana, 12.800 komada cigareta spremnih za prodaju i 50.000 filtera za punjenje cigareta u refuzi.

Aktivnosti policijskih službenika SIPA-e su realizovane po naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.