AKCIJA „Balkanski kartel“

SIPA privremeno obustavila transakcije ukupne protivvrijednosti od 426.721,31 KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (9.7.2019. godine) na području Mrkonjić grada realizirali međunarodnu operativnu akciju kodnog naziva „Balkanski kartel“. Akcija je izvedena po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istragom su obuhvaćene dvije fizičke osobe i jedna pravna osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene i pomoćne objekte, pokretne stvari, računare, telefonske uređaje i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli veću količinu dokumentacije i drugih predmeta, te forenzički izuzeli veću količinu elektronskih podataka.

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili transakcije na deviznim i KM računima jedne fizičke osobe i jedne pravne osobe u iznosu od 367.847,68 KM i 30.114,39 eura, ukupne protivvrijednosti od 426.721,31 KM.

SIPA će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Sudu Bosne i Hercegovine o realizaciji navedenih aktivnosti dostaviti odgovarajuće izvještaje.