Nastavak akcije „Kurir“

SIPA pretresa objekte na 18 lokacija zbog sumnje na poresku utaju i pranje novca

U nastavku akcije „Kurir“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (15.4.2016. godine) započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta BiH s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Policijski službenici pretresaju stambene i poslovne objekte, pokretne stvari, te magacinske prostore i maloprodajne i veleprodajne objekte više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca, a sve u vezi sa članom 31. KZ BiH „Pomaganje“. Za navedena krivična djela sumnjiči se devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji se stambeni i poslovni objekti pretresaju.

Akcija se realizira po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH i provodi se zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH.           

Navedene osobe sumnjiče se da su udruženim djelovanjem na području BiH vršile krivična djela poreska utaja ili prevara i pranje novca, tako što je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, a najveći dio robe prodavan je bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji. Na ovaj način pribavili su veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više saradnika koji su bh. državljani nelegalno prebacivali u Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune saradnika u Kini. Sumnjiče se da su, u periodu od 1.1.2013. do 31.12.2015. godine, na ovaj način iznijeli iz BiH novac u vrijednosti od oko tri miliona eura, čime su oštetili budžet BiH za više od 430 hiljada eura.

Javnost će naknadno biti informirana o konačnim rezultatima današnje akcije