SIPA podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jedne osobe zbog prevare u službi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv jedne fizičke osobe zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 222. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Prevara u službi“.

Preduzimajući mjere i radnje iz svojih nadležnosti, policijski službenici SIPA-e dokumentirali su da je osumnjičena osoba, koja je zaposlena u institucijama Bosne i Hercegovine, nezakonito ostvarila prava po osnovu Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zapolesnih u instutucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje, kao i po osnovu Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine.

Izvršenjem navedenog krivičnog djela osumnjičena osoba steklo je protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 12.841,53KM i za navedeni iznos oštetila budžet Bosne i Hercegovine.