SIPA otkrila i privremeno oduzela cigarete u vrijednosti od 1.300.000,00 KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, 19.7.2021. godine, na području Sarajeva, izvršili su pretres priključnog vozila – cisterne i slobode lišili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovina „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. istog zakona „Neovlašteni promet akciznih proizvoda“. Aktivnosti su realizirane po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa u priključnom vozilu – cisterni, koja je namijenjena za prevoz plina, pronađeno je i privremeno oduzeto 495 paketa, odnosno 247.500 paklica, cigareta marke „MARBLE – Filter De Luxe“, koje nisu obilježene akciznim markicama. Navedene cigarete prenesene su u priključnom vozilu iz pravca Crne Gore preko carinske linije u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Vrijednost privremeno oduzetih cigareta na tržištu iznosi preko 1.300.000,00 KM. Tokom pretresa teretnog motornog vozila pronađeni su i privremeno oduzeti i drugi predmeti (mobilni telefoni, dokumentacija, SIM kartice, novac u iznosu od 4350 eura) koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu naredbu Suda Bosne i Hercegovine realizirali su u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Asistenciju policijskim službenicima prilikom realizacije navedenih aktivnosti pružili su policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Policijska uprava Prozor te službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine – Regionalni centar Sarajevo i Mostar.