SIPA otkrila i privremeno oduzela 46 kilograma eksploziva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (24.3.2021. godine) na području Kantona Sarajevo, u mjestu Tarčin, lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici SIPA-e pretresli su putničko motorno vozilo kojim je upravljao osumnjičeni i tom prilikom u prtljažniku navedenog vozila otkrili i privremeno oduzeli 26 komada vojnog eksploziva težine po pola kilograma, 100 komada vojnog eksploziva težine po 200 grama i 130 komada vojnog eksploziva težine po 100 grama. Pored navedenog, privremeno je oduzeto i putničko motorno vozilo te mobilni telefon.

U nastavku aktivnosti, policijski službenici SIPA-e danas su (25.3.2021. godine) u Tuzli pretresli i stambeni objekat koji koristi osumnjičena osoba.

Osumnjičena osoba trenutno se nalazi u prostorijama SIPA i nad njom je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo