SIPA oduzela minsko-eksplozivna sredstva i vojnu opremu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak su (30.12.2016. godine) pretresli stambeni objekat u Maglaju.

Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje da je osoba koja koristi objekat počinila krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Aktivnosti su provedene u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, s ciljem sprečavanja i otkrivanja terorističkih prijetnji.

 Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto punjenje za protivtenkovsku nagaznu minu, dvije ručne bombe, sporogoreći štapin dužine 10 m sa detonatorskom kapislom, detonirajući štapin dužine jedan metar, dvije protivpješadijske mine „PPM3“  sa eksplozivnim punjenjem bez upaljača, jedno eksplozivno punjenje za protivpješadijsku minu i 17 metaka kalibra 7.62 mm.

Nakon pretresa, osoba koja koristi navedeni objekat privedena je u službene prostorije SIPA-e radi uzimanja izjave u svojstvu osumnjičene osobe.

Policijski službenici SIPA-e nastavit će preduzimati istražne mjere i radnje s ciljem dokumentiranja navedenog krivičnog djela.