Međunarodna operativna akcija kodnog naziva „Trst“

SIPA na području Unsko-sanskog kantona lišila slobode četiri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (27.5.2020. godine) na području Unsko-sanskog kantona realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Trst“ i lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“ i člana 189a. istog zakona „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“.

Akcija kodnog naziva „Trst“ realizirana je istovremeno na području Republike Hrvatske u saradnji sa Europolom i Policijskim nacionalnim uredom MUP-a Republike Hrvatske i tom prilikom slobode su lišene još četiri osobe.

Postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode krijumčarile ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Republike Hrvatske u druge zemlje Evropske unije. U okviru ovog predmeta spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

Tokom akcije pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode će u zakonskom roku biti  predata u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.