SIPA na području Sarajeva, Mostara i Bugojna slobode lišila šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (21.12.2015. godine), u operativnoj akciji „Lift“, na području Sarajeva, Mostara i Bugojna lišili slobode šest osoba i pretresli objekte na šest lokacija.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbi Suda BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima  MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo. Poseban vid pomoći pružila je Federalna uprava civilne zaštite. Akcija „Lift“ rezultat je višemjesečne istrage koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Slobode su lišene osobe inicijala H.H. (1983), M.S. (1961), M.Š. (1959), M.P. (1978), N.P. (1957) i M.M. (1978) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 193. KZ BiH „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“.

Navedene osobe sumnjiče se da su kao članovi organizirane kriminalne grupe, tokom 2015. godine, nabavljali, prebacivali, te preprodavali oružje na području Bosne i Hercegovine, SR Njemačke i Republike Srbije, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Tokom pretresa pronađena je veća količina oružja, municije, eksploziva i eksplozivnih naprava, koji su privremeno oduzeti i služiće kao dokazi u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se  kriminalistički obrađuju, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.