Operativna akcija „Bankar“

SIPA na području Sarajeva lišila slobode tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (5.9.2019. godine) na području Sarajeva realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Bankar“. Akcija je realizirana po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“, a sve u vezi sa krivičnim djelom iz člana 272. „Pranje novca“ istog zakona.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

U vezi sa navedenim, SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini od početka 2016. godine do 2019. godine, iskoristivši službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje nezakonito i sistematski višestruko uvećavali. Oni su sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Hercegovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine, koristeći ga na različite načine. Na ovaj način stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM.