OPERATIVNA AKCIJA „A1“

SIPA lišila slobode jednu osobu zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (24.11.2019. godine) na području Trebinja, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH i službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „A1“, prilikom koje su otkrili i privremeno oduzeli oko 100 kilograma opojne droge.

Tokom akcije pretreseno je teretno motorno vozilo kojim je upravljao državljanin Crne Gore, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 100 vrećica ukupne težine oko 100 kilograma u kojima se nalazila nepoznata materija koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu kanabis sativa. Pored navedenog, privremeno je oduzet jedan mobilni telefon sa pripadajućom SIM karticom, teretno motorno vozilo na kojem je bio ugrađen prepravljeni rezervoar u kojem je otkrivena opojna droga i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Vozač teretnog motornog vozila lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode bit će predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

Navedene aktivnosti provedene su po naredba Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Republike Srpske i službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Navedenim institucijama, policijskim agencijama i organima zahvaljujemo se na pruženoj pomoći i saradnji prilikom realizacije ove operativne akcije.