SIPA lišila slobode tri osobe zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) juče su (11.8.2020. godine) realizirali operativnu akciju usmjerenu protiv neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. U akciji su slobode lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Postupajući po naredbama Osnovnog suda u Sokocu i Kantonalnog suda u Sarajevu, policijski službenici SIPA-e su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva pretresli tri lokacije prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli oko 1250 grama nepoznate materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu amfetamin, 100 grama nepoznate materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu kanabis sativa, dva pištolja sa pripadajućom municijom, četiri mobilna telefona sa SIM karticama, jedno putničko motorno vozilo i određenu količinu novca za koji postoje osnovi sumnje da je stečen izvršenjem navedenog krivičnog djela.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

O realizaciji navedenih aktivnosti SIPA će pomenutim pravosudnim institucijama dostaviti odgovarajuće izvještaje.