OPERATIVNA AKCIJA „PERO“

SIPA lišila slobode 20 osoba i blokirala raspolaganje novčanim sredstvima preko milion KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (13.11.2019. godine), na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pero“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, člana 380. „Primanje dara i drugih oblika koristi”, člana 273. „Poreska utaja“ i člana 272. „Pranje novca“ istog zakona.

Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, SIPA je u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizičke i tri pravne osobe.

Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA-e u prostorijama MUP-a Unsko-sanskog kantona, 11 osoba lišenih slobode predato je danas nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Navedenim institucijama, agencijama i organima zahvaljujemo se na pruženoj pomoći i saradnji prilikom realizacije ove operativne akcije.