OPERATIVNA AKCIJA „KASA 3“

SIPA lišila slobode 11 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (18.9.2019. godine) na području Mostara, Čapljine i Čitluka proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 3”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na 14 lokacija i lišili slobode 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 273. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Porezna utaja“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 394. „Računalno krivotvorenje” i članka 395. „Računalna prijevara”, istog zakona.

Osumnjičene osobe se terete da su umanjivale promet i na temelju toga prijavljivale lažne porezne prijave te plaćale manji porez.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronički podatci, te razna izvješća i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.