Pronađena improvizirana eksplozivna naprava

SIPA lišila slobode četiri osobe koje se dovode u vezu sa terorizmom

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva „Beneluks“, koja se provodi sa policijskim organima Holandije i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su slobode lišili četiri osobe inicijala A.R. (1979), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973) i A.Š. (1975), od kojih su tri državljani BiH i jedna državljanin Švedske.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“, stav (4) u vezi sa stavom (5) tačka a). Sumnjiče se da su na području Bosne  i Hercegovine po narudžbi izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta.

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru, čime su spriječene da  improviziranu eksplozivnu naprave prevezu preko graničnog prelaza u putničkom motornom vozilu, u kojem je naprava i pronađena. Jedna osoba istovremeno je lišena slobode na području Sarajeva. U toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je bliska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije navedenih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.