SIPA i britanska jedinica „Light Dragoons“ razmijenili iskustva iz oblasti taktike spec. dejstava

Policijski službenici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i jedinice „Light Dragoons“ Britanske vojske jučer su (24.9.2014. godine), na strelištu Oružanih snaga BiH u Pazariću, razmijenili iskustva iz oblasti taktike specijalnih dejstava demonstriranjem različitih vježbi i prezentiranjem naoružanja, vozila i druge opreme. Jedinica „Light Dragoons“ u julu ove godine pridružila se stalnom osoblju EUFOR-a u BiH.

Ovim aktivnostima prisustvovao je i general major Dieter Heidecker, komandant EUFOR-a u BiH, pukovnik Paul Marshall, novoimenovani vojni ataše Velike Britanije u BiH, te v.d. zamjenika komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljević.

Specijalci SIPA-e demonstrirali su vještine iz oblasti taktike specijalnih dejstava u kriznim situacijama, odnosno taktike visokorizičnih hapšenja osumnjičenih osoba, kao i vještine snajperskih timova, dok su pripadnici „Light Dragoonsa“ demonstrirali svoja vojna znanja i vještine.

Aktivnostima na strelištu prethodila je posjeta pripadnika jedinice „Light Dragons“ bazi Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e. Oni su upoznati sa načinom rada i nadležnostima ove jedinice, a prezentirane su im i najznačajnije aktivnosti koje su realizirane u proteklom periodu. Pripadnici „Light Dragoonsa“ upoznali su pripadnike SIPA-e sa bogatim historijatom, ulogom i nadležnostima regimente pri Britanskoj vojsci.

Zajedničke aktivnosti nastavljaju se i danas (25.9.2014. godine) kada će obje jedinice prezentirati svoje vještine iz oblasti alpinizma na poligonima u okolini Sarajeva.

Ovakav vid saradnje i razmjene iskustava sa pripadnicima EUFOR-a podigli su na još veći nivo znanje i vještine pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, te doprinijeli izgradnji prijateljstva između dvije elitne jedinice.

Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu.

Više fotografija možete pogledati ovdje.