SARAJEVO: SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (10.3.2020. godine) privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske. Osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljila zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM.

O realizaciji navedene naredbe policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.